FAKTA

Laserbehandling


NÅGRA EXEMPEL PÅ PROBLEM SOM KAN LASERBEHANDLAS

• Nack-, rygg- och axelsmärta

• Senskador
• Muskelskador
• Svullnader och ödem

• Muskelsmärta
• Akuta skador/smärta efter operation

• Nervsmärta
• Artroser
• Reumatiska problem
• Svårläkta sår
• Hudproblem


MEDICINSK LASER OCH EVIDENS

Medicinsk laser är en behandlingsform som har vetenskapligt stöd. En sökning på den medicinska databasen pubmed.gov med sökorden, ”Low LevelLaser Therapy”, gav 6490 träffar i november 2018. Ett antal välgjorda studier är utförda med lrradias medicinska lasrar. SBU, Statens Beredning förMedicinsk Utvärdering har utvärderat patientnyttan och kommit med rapporten ”Laserbehandling vid nacksmärta”. Denna rapport visar goda effekter med mindre smärta efter 10 till 24 veckors uppföljning.


VILKA ANVÄNDER IRRADIAS LASRAR?

Det är många terapeuter som använder lrradias MIO- laser och MID-LITE inom den privata vården hos olika terapeuter som tex fysioterapeuter, massörer, kiropraktorer, naprapater och läkarpraktiker. Våra lasrar används också inom kommunal vård och landstingsvård. Egenvårdare är en grupp som har ökat mycket. Våra lasrar används också framgångsrikt inom elitidrott och djurvård. I Sverige utförs uppskattningsvis 1,5 miljoner laserbehandlingar varje år med våra lasrar.


VAD ÄR DET SOM HÄNDER?

Det har visat sig att i princip allt levande tillgodogör sig ljus på olika sätt, från växter till djur och människor. De flesta har någon gång sett, att om handen hålls framför en ficklampa går en del av lampans ljus igenom fingrarna, speciellt rött ljus. På vägen genom handen träffar ljuset celler. Detsamma gäller för laserljus. Vid belysning med laser sker ljusupptaget i cellen vilket har visat sig påverka cellernas funktioner positivt. Detta kan till viss del jämföras med fotosyntes där växterna tar emot solljus. Väldigt förenklat kan man säga att behandling med laserljus påverkar celler och vävnad till att läka och en normalisering av besväret sker.


HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?

Man belyser den del av kroppen där orsaken till besväret sitter. Oftast sätts en laserprob i kontakt med huden. Synligt laserljus, tex rött, grönt eller blått, används vanligtvis på ytliga besvär exempelvis sår och hudbesvär. Osynligt ljus som har betydligt bättre inträngningsförmåga används oftast på djupt liggande besvär såsom leder och muskulatur.


HUR KÄNNS BEHANDLINGEN?

Laserbehandling är normalt smärtfri. De flesta upplever behandlingen som behaglig och avslappnande. Vissa lasrar kan orsaka ett lätt obehag som motsvarar ett lätt stickande vid belysning av mörkt hår eller mörk hud och pigment. Då kan svagare laser väljas eller behandling på avstånd.


HUR LÅNG TID OCH HUR MÅNGA BEHANDLINGAR?

Laserbehandling tar normalt 5-15 min eller längre beroende på vad som behandlas eller vilken utrustning som används. För långvariga besvär rekommenderas 4-6 behandlingar under två veckor följt av utvärdering. Ibland räcker det med några få behandlingar. Akuta skador kan med fördel behandlas direkt efter skada.


FINNS DET RISKER?

Medicinsk laserbehandling är idag en väl beprövad behandlingsmetod som har använts sedan 1960-talet. Den är biverkningsfri och utan inrapporterade skador. Däremot kan starka ljuskällor ibland innebära en viss ögonrisk om man tittar in i dessa för länge. Man ska därför aldrig titta rakt in i laserljusets stråle. Medicinsk laserbehandling kan inte orsaka eller förvärra cancer. Det finns inga risker med laserbehandling även om det finns implantat, pacemaker, proteser, silikon m fl. Mörka tatueringar ska inte belysas alls. Behandling utförs då runt tatueringen.


Vad är spa?


Ordet SPA kommer från latinets ”salus per aqua” som betyder hälsa genom vatten. Det finns även en kurort i Belgien som romarna döpte till SPA på grund av dess hälsosamma thermal bad från varma källor där många badade och blev botade från sina sjukdomar. I Sverige har vi också inspirerats av de mineralrika vattnen och många brunnsorter skapades på 16-1700-talet (först var Medevibrunn i Östergötland). Här drack man kallt mineralvatten (”att dricka brunn”) och man åkte till kända kurorter för rehabilitering. Idag åker man på Spa för att bli omhändertagen, uppleva lite lyx, förbättra konditionen, gå ner i vikt eller bara för att ha det skönt. Orsaken till ett besök kan variera. Spa-filosofi är ett helhetstänkande för kropp och själ som ger harmoni, balans och energi. Välbefinnande bygger på fyra hörnstenar: Hälsosam kost, Regelbunden träning, Ett rofyllt sinne och Vård av ansikte och kropp. Spa massage är en mjuk och mycket avstressande massage där man använder sig av olika aromatiska oljor. De färdigblandade aromaoljorna har olika egenskaper som i sin tur förhöjer effekten av massagen. Förutom att verka lugnande och avstressande, påverkar spa massagen också blodcirkulationen, lymfsystemet, nervsystemet och huden. I spa massagen arbetar man inte på något specifikt muskelproblem och inte heller så djupt ner i muskulaturen. Man arbetar mer för att i friskvårdande syfte mjuka upp och släppa på lättare muskelspänningar, ge kunden en skön avslappning, en stunds ompyssling och en uppmjukande massage. Den lugnande och avstressande effekten man får av massagen kan delvis förklaras med att halten av ”oxytocin” höjs i blodet, Det är ett ”må bra” hormon som skänker oss en känsla av lugn och ro i kroppen.

Massagens effekter
Det forskas mycket kring effekter av beröring och massage. Dessa är bara några av de effekter man kan få av massagen:
• bättre immunförsvar
• lugnare humör
• minskade sömnproblem
• minskad stress
• bättre blodcirkulation
• lugnande inverkan på nervsystemet
• påverkan på lymfsystemet
• musklerna blir smidigare
• dämpad aggressivitet
• snabbare viktökning hos för tidigt födda barn
• minskad muskelvärk
• allmänt ökat välbefinnande


60-70% av läkarbesöken idag avser stressrelaterade problem!

Fakta IR-Bastu


Muskler och leder
Kroppen värms upp direkt av strålningsvärmen inte genom varmluft. Värmen tränger upp till  3 ggr så djupt in i kroppen som vid traditionell bastu. Värmen når ca 4,5 cm in i vävnader och leder och är mycket effektivt för att mjuka upp spända och ömma muskler samt lindrar stelhet och värk. Muskelkramp har länge observerats minska genom användande av värme. Underliggande orsaker till besvären kan vara skelett- led- eller neuro-patologiska problem.

Infra bastu har visat sig vara effektivt vid.                                              
Muskelbesvär stelhet, värk samt muskelkramp.
Stela leder kroniska ledsjukdomar reumatism,artrit 
Stelhet i axlar och nacke
Whiplash pisksnärtskada
Kalla händer och fötter
Uppvärmning inför fysisk aktivitet

Högre förbränning än vid jogging
Att bada infraröd bastu hjälper kroppen fysiologiskt att bli av med fett, vatten och slaggprodukter som i sin tur reducerar celuliter och höjer hudens tonus. man förbränner 600 kcal på 30 minuter i infraröd bastu. Det är mer än vad man förbränner under en 30 minuters joggingtur.Värmestrålningen ger upphov till en artificiell feber på ca 40 grader i huden. Detta gör den i allra högsta grad mer effektiv vid bantning. Kroppen producerar svett, pumpar blod och bränner kalorier.

Lindrar hudbesvär
Den ökade blodcirkulationen och den djupa reningen i  huden skapar en vitalitet och lyster i huden. Torr & hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas och detta verkar positivt på acne. Infrabastu kan förbättra och minska besvären med eksem och psoriasis samt verka uppmjukande på ärrvävnad och även smärtlindrande på ärrvävnad efter brännskada.

Fräschare hud samt minskar celluliter
Infraröd bastu skapar en ökad blodcirkulation i huden vilket är avgörande för en vacker hy. En inre glöd skapas då lagrade orenheter rensas ut på en djup nivå samt ger en förbättrad spänst och elasticitet i huden. Celluliter är en gelé liknande substans av fett, vatten och avfallsprodukter som fastnat i fickor under huden. Den kraftiga svettning som uppstår vi ett infrabastubad hjälper till att rensa ut dessa ansamlingar från kroppen.

Hjälper och stärker immunförsvar
Kroppen bekämpar naturligt infektioner genom att höja kroppstemperaturen vid feber. De långvågiga infraröda strålarna, ger en förhöjning av kroppens temperatur. Detta hjälper till att snabbare bli fri från infektioner och ökar antalet leukocyter ( Vita blodkroppar ) i blodet och stärker därmed immunförsvaret.Virus och bakterier tolererar värme dåligt ( ref PH.D Susan Smith Jones ).De långvågiga infraröda strålarna hjälper till att minska svullnader och inflammationer genom att förbättra lymfflödet.Huden är kroppens största avgiftningsorgan. Den har en stor yta och kroppen använder svettning som ett sätt att avlägsna slaggprodukter effektivt.Den infraröda värmebehandling man får vid ett bastubad i infraröd värme är gynnsam för lungorna samt andra organ såsom levern och njurarna.

Avkopplande
Den komfortabla värmen har goda effekter på stress och utmattning.En halvtimme om dagen har visat sig ha långsiktiga positiva hälsoeffekter.Den djupa uppvärmningen av musklerna i en kombination med avkopplande favorit musik i högtalarna för kroppen in i ett avslappnat tillstånd som upplevs som välbefinnande och stärkande.Infraröd värme har visat sig ha mycket goda effekter vid sömnsvårigheter.

Rensar ut gifter - Detox
Farliga ämnen i vår omgivning ex bly, kvicksilver, klor,kolesterol mm som kroppen inte omedelbart lyckas göra sig av med ansamlas i de vattenmolekyler som finns i våra kroppar. När dessa gifter ackumuleras blockeras blodcirkulationen och cellernas energi hämmas. Gifter som ansamlas i kroppen är ofta orsaken till en mängd hälsoproblem. De långvågiga infraröda strålarnas vågor gör att vattenmolekylerna bryts ner och inkapslade gifter och gaser frigörs och ger en kraftfull avgiftningseffekt. Detta ger ett effektivt flöde av alla kroppsvätskor samt minskar mängden ansamlat vatten. Svettkörtlarna hjälper till att bli av med gifter bundna i vattenmolekyler. Oljelösliga gifter ansamlade i underhudens fettlager sipprar ut genom hudens fettkörtlar, då värmen från infrabastun ökar underhudens temperatur. Vid en jämförelse mellan traditionell bastu och infraröd bastu har amerikanska studier av svett visat följande: Svett analys: infra bastu VS traditionell bastu.


80% vatten,     97% vatten,
20% gifter         3% gifter


Läs mer om skälen för avgiftning via infraröd bastu !
Dr. Sherry Rogers -ur boken detoxifie or die.